Meer Soa’s door datingapps. Het belang van de Soa thuistest

Meer SOAs met Dating Apps

De opkomst van datingapps heeft het liefdesleven van velen drastisch veranderd. Het gemak waarmee je nieuwe mensen kunt ontmoeten, heeft de drempel voor sociale interacties verlaagd. Datingapps als Tinder, Happn, Bumble en Grindr zijn niet meer weg te denken. Toch heeft deze toename ook een schaduwzijde: een stijging in het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa's).

Datingapps zoals Tinder, Bumble en Grindr maken het mogelijk om snel en eenvoudig nieuwe contacten te leggen. Dit heeft geleid tot een toename in het aantal kortstondige seksuele relaties, wat natuurlijk een belangrijke factor is in de verspreiding van Soa's. Recente studies tonen aan dat het aantal infecties, zoals chlamydia, gonorroe en syfilis, de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen. Vooral jongeren en jongvolwassenen, die veel gebruik maken van deze apps, lopen een hoger risico.

Data testalize.me

Uit onderzoeksresultaten van soa tester testalize.me blijkt dat een kleine 90 procent van hun gebruikers actief is op datingsapps. Let wel, op minimaal 1 app. Velen geven aan op meerdere apps tegelijk actief te zijn. Uit diezelfde resultaten blijkt ook dat het condoomgebruik schrikbarend laag is. Een groot deel (ruim 40 procent) geeft aan nooit een condoom te gebruiken. Het moge duidelijk zijn dat dit de ingrediënten zijn voor meer Soa’s.

Condoomgebruik

Condooms worden al jaren steeds minder gebruikt. De angst voor HIV lijkt bij velen te zijn verdwenen en het risico op een chlamydia-infectie wordt op de koop toegenomen. Een op de vijf jongeren geeft aan geen anticonceptie te gebruiken. “Bij vrouwen zie je wel dat naarmate ze ouder worden er vaker gekozen wordt voor de pil of het spiraaltje.” Hiermee wordt een ongewenst zwangerschap voorkomen, maar Soa’s laten zich niet remmen door de pil of het spiraaltje.

Soa test. Ook thuis

Het belang van testen op Soa's kan niet genoeg benadrukt worden. Regelmatige Soa tests zijn essentieel voor iedereen die seksueel actief is, vooral als er sprake is van wisselende seksuele partners. Het tijdig opsporen van een Soa kan ernstige gezondheidsproblemen voorkomen en helpt de verdere verspreiding van infecties te beperken.

In dit kader bieden Soa thuistests een uitkomst. Natuurlijk moet er kunnen worden ingestaan voor de betrouwbaarheid. Het advies is dan ook om te kiezen voor tests waarbij jouw lichaamsmateriaal in een Nederlands lab wordt onderzocht. Deze tests zijn eenvoudig online te bestellen en kunnen in de privacy van je eigen huis worden uitgevoerd. Ze zijn net zo betrouwbaar als testen bij de huisarts of een kliniek en bieden een laagdrempelige manier om je gezondheid in de gaten te houden. Een positief resultaat kan vervolgens worden besproken met een arts voor verdere behandeling. Ook zijn er aanbieders – zoals testalize.me – die behandeling aanbieden indien je niet naar je eigen huisarts wilt.

Datingapps hebben ons sociale leven verrijkt, maar ze brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Het is cruciaal om bewust te zijn van de risico's en actief te werken aan preventie.